Sisteme complexe de ventilatie industriala
Majoritatea dintre noi petrecem 90% din timpul unei zile in spatii inchise, deci 90% din aerul respirat este aer inchis. Calitatea aerului ar trebui sa fie o prioritate pentru ca aceasta afecteaza sanatatea si influenteaza in proportie covarsitoare rezultatul muncii noastre. Un climat interior optim inseamna aer curat, proaspat, cald sau rece, asigurat in cantitatile necesare prin intermediul unui sistem de ventilatie.
Instalatiile de ventilare si climatizare industriale au ca scop asigurarea conditiilor de puritate a aerului si a microclimei corespunzatoare activitatii depuse de om si a naturii procesului tehnologic. Realizarea acestor cerinte contribuie la mentinerea capacitatii de munca, la inlaturarea imbolnavirilor profesionale, la ridicarea productivitatii muncii, a calitatii produselor, etc.
Cladirile industriale cuprind in general spatii mari cu surse variate de nocivitati. Felul surselor si amplasarea lor depind de procesul tehnologic din fiecare sectie. Pentru diluarea nocivitatilor, asigurarea conditiilor de mediu necesare protectiei muncii si realizarii microclimatului cerut de procesul de productie, prin instalatiile de ventilare industriala se vehiculeaza debite mari de aer.
Instalatii in constructii industriale - Instalatii de ventilare
Rolul unei instalatii de ventilare este de a stabili sau de a mentine conditii de temperatura, umiditate, continut de praf si produse gazoase, compatibile cu un anumit grad de confort, in prezenta diverselor aporturi exterioare, respectand nivelul de zgomot si de viteza de deplasare a aerului compatibile cu acest confort.
Avand in vedere rolul pe care-l are o instalatie de ventilare, trebuie sa se tina seama de caracteristicile cerute aerului dintr-o incinta, care pot fi extrem de variabile, functie de tipul si destinatia incintei, astfel incat, pentru anumite industrii instalatiile de ventilare trebuie sa fie complexe si automatizate, permitand mentinerea foarte stricta a unor conditii de ambianta prestabilite.
Pentru a obtine in incintele ventilate conditii de temperatura, presiune si umiditate prescrise (stabilite de normativele si standardele in vigoare), aerul va trebui supus in prealabil unui proces de tratare complexa, proces ce poate cuprinde incalziri, raciri, umidificari, dezumidificari, filtrari, etc.
Principala problema care se pune din punct de vedere al ventilarii este aceea de a evita si de a elimina mirosurile neplacute sau de a elimina anumiti vapori ce pot apare in incinta (vapori ce pot fi periculosi atat prin actiunea directa asupra organismului cat si prin posibilitatea de a da nastere la inflamari, explozii, etc. - de exemplu benzina). In general, exista un continut limita ce nu trebuie depasit si pe baza acestuia se determina debitul de aer necesar.
Constructii industriale
- hale pentru productie secundara, silozuri, turnuri de racire, mori, estacade, buncare;
- constructii industriale pentru activitati anexe: magazii, depozite, ateliere, garaje, remize, centrale termice, posturi de transformare;
- constructii care asigura desfasurarea unui anumit proces de fabricatie sau o faza a acestui proces de fabricatie: hale de productie industriala, centrale termoelectrice, hale de reparatii, hangare, unitati service;
- exemple: hale industriale - metalice sau din beton armat, hale pentru depozitare, hale logistice, sedii firme cu spatii productive, alte tipuri de cladiri si structuri de constructii industriale;
Cladirile industriale se prezinta, intr-o mare diversitate de solutii dupa tipul si natura proceselor industriale pe care le adapostesc. Gabaritele spatiilor functionale si compartimentarile interioare sunt determinate de mai multi factori impusi de:
- destinatia constructiei, determinata de produsul sau produsele fabricate;
- tipul tehnologiei industriale folosite in acest scop;
- configuratia fluxurilor tehnologice specifice;
- configuratia circulatiilor interioare, atat pentru personal, cat si pentru transportul materialelor si al produselor finite;
- instalatiile, echipamentele si utilajele folosite, ceea ce implica gabarite obligatorii, solutii speciale si adecvate de fundare, rezemari, prinderi, strapungeri si alte masuri constructive asigurarii functionarii.
Astfel de cladiri sunt: hale de productie, fabrici, ateliere, magazii, depozite, spalatorii, vopsitorii, topitorii, etc.
Ce este o calitate buna a aerului interior?
Se stie de multa vreme ca avem dificultati in a exprima ceea ce vrem sa spunem cu un mediu interior bun. Exista multi parametri care afecteaza atunci cand incercati sa exprimati acest lucru. Mai multe dintre simturile noastre contribuie la ceea ce incercam sa exprimam. Adica sursele care ne afecteaza sunt si pot fi lumina, curentii de aer, diversi poluanti, temperatura, umiditatea, emisiile nocive, etc.
De la sisteme mici de recuperare a caldurii pana la centrale de tratare a aerului de mari dimensiuni, Electromec ofera o varietate de solutii de ventilatie care asigura un mediu proaspat, sanatos si confortabil in spatiile rezidentiale, comerciale si industriale.
Stim ca in aceeasi camera, o persoana se poate simti confortabil, iar cealalta poate simti disconfort. Acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare individ are propria lui temperatura ideala. Temperatura este adesea motivul principal pentru care simtim disconfort. In plus fata de factorii mentionati mai sus, de asemenea, imbracamintea si temperatura suprafetei ne pot afecta experienta. Exista mai multe investigatii si experimente facute pe aceasta tema care arata ca, oricat de bun ar fi mediul in camera, aproximativ 5% dintre oameni vor fi intotdeauna nemultumiti.
Calitatea aerului
Calitatea aerului este foarte dificil de masurat. Cel mai comun mod de a face acest lucru este masurand concentratia de CO2, dar si concentratia de COV-uri (Compusi Organici Volatili) are un rol foarte important. COV (Compusi Organici Volatili) sunt substante chimice organice care au o presiune ridicata a vaporilor la temperatura obisnuita a mediului interior. Presiunea lor ridicata, a vaporilor, rezulta dintr-un punct de vaporizare scazut, care determina evaporarea sau sublimarea unui numar mare de molecule din forma lichida sau solida a compusului si pătrunderea in aerul inconjurator, o trasatură cunoscuta sub numele de volatilitate. COV-urile sunt numeroase, variate si omniprezente. Acestea includ atat compusi chimici de origine umana, cat si compusi naturali. Cele mai multe mirosuri sunt de COV. COV joaca un rol important in comunicarea dintre plante si mesajele de la plante la animale.
Pentru a rezuma ceea ce este un climat interior bun, trebuie sa luam in considerare toti parametrii care ne pot afecta simturile, adica calitatea aerului, precum si climatul termic, acustic si vizual. Toate acestea impreuna formeaza un mediu de lucru optim, si toate sunt importante pentru a pastra nivelul corect pentru a creea un climat confortabil. Dar poate cea mai importanta problema cu care ne confruntam este sa realizam diferitele nevoi ale oamenilor si ceea ce simt ca este un climat bun. Este esential sa aveti ocazia de a va influenta propria stare in spatiul sau o parte a spatiului de lucru.
Ce reprezinta ventilarea industriala?
De la simpla prezenta a unui numar mare de personal care presteaza activitati de birou si pana la halele industriale unde se fabrica diferite produse, aerul va fi contaminat in cursul unui zile de lucru.
Ventilatia industriala este sigura solutie cu ajutorul careia se poate asigura aerisirea spatiilor mari in interiorul cladirilor. Sursele de poluare a aerului interior sunt variate si difera in functie de activitatea care se desfasoara.
In lipsa ventilarii, perpetuarea acestei situatii va conduce in scurt timp la imposibilitatea desfasurarii activitatii, in oricare dintre sectoarele ce folosesc spatii mari de lucru. In schimb, montarea unor sisteme de ventilatie industriale corelate cu necesarul de aerisire va aduce beneficii, precum:
• Mentinerea aerului la o cota cat mai buna de oxigenare si filtrare;
• Confortul personalului in ceea ce priveste temperatura si umiditatea;
• Cresterea productivitatii, in special in cazul lucrului la birou;
• Eliminarea producerii unor situatii periculoase in industrie atunci cand creste concetratia de noxe;
• Indepartarea posibilitatii aparitiei bolilor profesionale ce au drept cauza aerul poluat din spatiile de lucru;
• Mentinerea cladirii la norma solicitata pentru siguranta la incendii;
• Eliminarea rapida a fumului sau vaporilor toxici in cazul aparitiei unor defectiuni, incidente de productie sau incendii accidentale.
Studierea acestor beneficii indica faptul ca un sistem de ventilatie industriala trebuie sa fie parte activa in conceptul de securizare al incintei. Inainte de adoptarea unei anumite solutii de ventilare a cladirii se va realiza o analiza profesionala pentru identificarea necesarului de ventilatie industriala.
Clasificarea sistemelor de ventilatie
- instalatii de ventilare naturala – la care circulatia aerului are loc pe baza diferentei de presiune sau/si de temperatura ce rezulta intre interiorul si exteriorul incintei. Ea poate avea loc prin neetanseitatile usilor si ferestrelor, prin deschiderea acestora, prin asigurarea efectului de tiraj al aerului, etc.
- instalatii de ventilare mecanica – caracterizate de existenta ventilatoarelor (unul sau doua) ce asigura intrarea respectiv evacuarea aerului din incinta. In functie de decalajul de presiuni realizat de cele doua ventilatoare avem incinta sub depresiune (cand aerul exterior va patrunde in incinta prin neetanseitati) sau sub suprapresiune (cand aerul interior va iesi din incinta prin neetanseitati);
- instalatii cu reimprospatarea aerului – caz in care calitatea aerului interior este ameliorata, in sensul realizarii unui ecart intre temperatura din incinta si cea exterioara;
- instalatii de conditionare a aerului – poate asigura, pe langa echilibrarea caldurilor latente si a celor sensibile si mentinerea, cu anumite tolerante, a conditiilor climatice fixate dinainte pentru incinta respectiva. Practic aceste instalatii se pot utiliza ca sisteme izolate, ele putand functiona, la limita, fara aport de aer proaspat;