Produse de ventilatie – Tubulaturi si fitinguri
Gama noastra de produse cuprinde tubulaturile si fitingurile circulare de ventilatie completate de sisteme rectangulare, caciuli de ventilatie si alte produse auxiliare folosite in realizarea sistemelor de ventilatie. Tubulatura SPIRO este o tubulatura de ventilatie metalica rigida, dreapta, cu sectiune circulara, ce se obtine prin infasurare si imbinare spiralata prin faltuire a unei fasii de tabla.
Materia prima utilizata este tabla din otel zincat, tabla din otel inoxidabil sau din aluminiu. Tubulatura Spiro si piesele speciale se executa pe utilaje specializate produse si certificate de SPIRO INTERNATIONAL SA (Elvetia), fara deteriorarea suprafetei zincate la imbinarile faltuite. Otelul zincat din care se confectioneaza tubulatura circulara precum si faltul de imbinare spiralat confera acesteia un nivel inalt de rigiditate. Interiorul tubulaturii din otel zincat are un grad inalt de luciu si netezime al suprafetei ce permite trecerea aerului fara a simti pierderi de presiune statica. De asemenea tehnologia de executie a tubulaturii spiralate permite obtinerea de lungimi mari a tronsoanelor (standard pana la 6ml), asta ducand la micsorarea pierderilor de presiune datorate imbinarilor.
Tubulatura circulara SPIRO
Tubulatura SPIRO este o tubulatura ventilatie metalica rigida, dreapta, cu sectiune circulara ce se obtine prin infasurare si imbinare spiralata prin faltuire a unei fasii de tabla. Este utilizata pentru transportul aerului in instalatiile de ventilatie mecanica sau climatizare din cladiri rezidentiale, administrative, social-culturale, comerciale sau industriale.
Reducerea consumului de energie in cazul sistemului de ventilatie prin utilizarea sistemelor etanse de distributie a aerului.
Tubulatura circulara – Solutia traditionala pentru instalatii. In ceea ce priveste tubulatura, indiferent ca vorbim de ventilatie sau climatizare, cu totii avem in minte niste tevi rotunde de diferite dimensiuni. Acest fenomen se intampla deoarece tubulatura circulara este folosita inca de la inventarea sistemelor de ventilatie sau climatizare. In timp, tubulatura circulara a evoluat, in sensul ca aceasta este produsa din mai multe tipuri de materiale, iar calitatea tubulaturii tinde spre perfectiune.
Ce este tubulatura circulara?
Tubulatura circulara este, in esenta, tipul de tubulatura folosita cu precadere in toate tipuri de instalatii, inclusiv in sistemele de ventilatie si climatizare. In categoria tubulaturii circulare sunt incluse tubulaturile propriu zise, precum si coturile, imbinariile si accesoriile. Toate aceste produse ce fac parte din categoria tubulaturii circulare sunt produse in forma circulara, mai exact sub forma unei tevi rodunde, de unde ii vine si numele.
Tubulatura circulara este disponibila pe piata sub mai multe forme. In primul rand, din punctul de vedere al materialului folosit, exista tubulatura circulara din tabla zincata, tubulatura circulara spiro, tubulatura circulara din inox si tubulatura circulara din aluminiu. Tipul de material al tubulaturii circulare trebuie ales impreuna cu un specialist, pentru a-l adapta conform la conditiile de presiune si umiditate, la tipul si scopul instalatiei, precum si la edificiul in care urmeaza sa fie montata. Un alt aspect important referitor la tubulatura circulara este maleabilitatea. Astfel, in categoria tubulaturii circulare vom regasi tubulatura circulara flexibila, realizata din aluminiu si tubulatura circulara rigida, ambele categorii fiind disponibile pe piata atat su forma izolata cat si neizolata.
Intotdeauna etanseitate clasa D
Toate tubulaturile circulare si fitingurile aferente produse de noi garanteaza cea mai mare clasa de etanseitate, clasa D, asa cum este descrisa in normele SR EN 12237 (Ventilarea in cladiri, Retele de canale, Rezistenta si etanseitatea canalelor circulare de tabla). Sistemul cuprinde toate elementele necesare realizarii unui sistem circular complet de distributie a aerului (tronsoane rectilinii, coturi, reductii, teuri, elemente de curatare).
Tubulatura circulara cu falt elicoidal
Este utilizata pentru transportul aerului in instalatiile de ventilatie mecanica sau climatizare din cladiri rezidentiale, administrative, social-culturale, comerciale sau industriale.
- Materiale:
- Tabla zincata cu depunere de zinc maxim 350 g/m2
- Otel inoxidabil AISI 304, AISI 304L, AISI 316
- Aluminiu
- Grosime tabla: intre 0,4 si 1,3 mm
- Gama dimensionala: ø63..1600 mm
- Interval de presiune suportata: -5000..+5000 Pa
Punctul forte al sistemului tubular circular este tehnologia utilizata pentru asigurarea etansarii: aplicarea la exterior, pe capetele fiecarei piese a unei garnituri duble de cauciuc EPDM, in forma de “U”, prinsa pe piesa prin intermediul unui colier metalic din INOX (nu se folosesc adezivi sau silicon).
Oferim o gama completa de tubulaturi metalice de ventilatie, fitinguri, atenuatoare, clapete etc. Punctul forte al sistemului este tehnologia utilizata pentru asigurarea etansarii: aplicarea pe capetele fiecarei piese a unei garnituri duble de cauciuc EPDM. Aceste fitinguri de ventilatie cu garnitura de cauciuc confera sistemului clasa D de etanseitate. Alt avantaj il constituie usurinta si rapididatea asamblarii sistemului. Tubulatura metalica este fabricata din otel, cel mai durabil si flexibil material care cu stratul de protectie potrivit, ramane neafectat de umezeala si apa si nu se schimba in timp. Sistemul de ventilatie spiralat are o larga aplicabilitate, de la domeniul industrial, la cel comercial si rezidential insa fabricate din materiale speciale se folosesc si in medii cu cerinte specifice ca de exemplu camere curate (spitale) sau in industria alimentara.
Un sistem de ventilatie este alcatuit in general din tubulaturi si piesele speciale aferente (care transporta si orienteaza aerul catre zonele de introducere), din elemente terminale (grile, anemostate, difuzoare, displacement), si elemente anexe (reprezentate de clapete de reglaj si inchidere, atenuatoare de zgomot, sisteme de masurare, piese de curatare).
Deseori, atat in activitatea de proiectare, cat si in cea de montaj si intretinere, sistemele de ventilatii sunt printre cele mai afectate. Din momentul in care sistemul de ventilatie este pus in functiune, parametri ce caracterizeaza functionarea acestuia trebuie sa corespunda si sa fie mentinuti la valorile proiectate.
Iata cele mai importante aspecte care trebuie luate in calcul la proiectarea corespunzatoare si optimizarea sistemului de ventilatie:
1. Trebuie sa fie etans astfel incat:
» pierderile de aer si de presiune sa scada pentru a minimiza puterea necesara a ventilatorului si consumul de energie;
» contaminarea cu poluanti a aerului transportat sa nu fie permisa
2. Sistemul va pastra parametri termodinamici ai aerului transportat astfel incat pierderile de energie sa fie minime;
3. Nivelul de zgomot trebuie sa fie mentinut la valori admisibile sau chiar mai jos, atat in tubulaturi cat si la elementele terminale ale sistemului;
4. Elementele componente trebuie sa permita inspectarea si curatarea periodica a sistemului;
5. Distributia aerului trebuie sa fie rezistenta la presiunile pozitive si negative ale sistemului in care va fi integrata;
6. Sistemul de distributie a aerului nu trebuie sa permita raspandirea focului, fumului si gazelor;
7. Materialul de fabricatie nu trebuie sa contina elemente care sa fie in contradictie cu Normele de Protectie a Mediului si care ar putea avea urmari majore asupra mediului;
Pierderile de aer si clasele de etanseitate
In sistemul de distributie a aerului, presiunea poate fi considerata ca energia creata de ventilator, ce poate fi transformata in viteza de curgere a aerului, sau poate fi risipia ca urmare a pierderilor prin neetanseitatile sistemului si a frecarilor ce apar pe peretii tubulaturilor si a pieselor speciale aferente.
Din punct de vedere al costurilor generate, pierderile de presiune sunt foarte costisitoare, ele fiind direct legate de consumul de energie al ventilatorului. Pentru fiecare m³ de aer pierdut datorita neetaseitatii sistemului, ventilatorul trebuie sa transporte mai mult aer ceea ce determina o supra-dimensionare a sistemului de ventilatie si climatizare, consecinta fiind cresterea costurilor operationale.
Minimizarea pierderilor de presiune se poate face ridicand clasa de etanseitate a sistemului si evitand schimbarile bruste de sectiune, coturile cu raza foarte mica, precum si montarea necorespunzatoare a intregului sistem de ventilatie.
Utilizarea sistemului circular clasa D de etanseitate asigura o reducere de 97% a volumului pierderilor de aer fata de pierderile generate de sistemul aflat in clasa A de etanseitate.
Conform cu Directiva Uniunii Europene, Legea privind performanta energetica a cladirilor
Directiva data de Uniunea Europeana, EPBD - Energy Performance Building Directive transpusa integral in Legea nr. 372 din 13 decembrie 2005 ce a intrat in vigoare in Romania de la 1 ianuarie 2007, impune cresterea performantelor energetice ale cladirilor.
Cladirile eficiente din punct de vedere energetic devin astazi o cerinta importanta nu numai din cauza cresterii costului energiei electrice, dar si din cauza aspectelor de mediu. Un sistem de ventilatie modern, bine dimensionat si sigur, va minimiza atat costurile operationale cat si efectele negative asupra mediului.
Sistemul nostru de tubulaturi circulare respecta standardul Eurovent 2-3 DW144 si cerintele clasei D de etanseitate. De remarcat ca sistemele actuale de ventilatie se incadreaza cu greu in clasa B de etanseitate, astfel ca in Europa exista suficiente resurse pentru economisirea de energie. S-a calculat ca trecerea la o clasa de etanseitate superioara presupune economii de energie de 10TWh, adica energia produsa de 3 centrale nucleare intr-un an*.
Asadar, impunerea unei clase superioare de etanseitate apare ca o solutie extrem de eficienta din punct de vedere al costurilor in comparatie cu supra-dimensionarea ventilatoarelor impreuna cu filtrele, bateriile de racire/incalzire, etc.