Instalatii de climatizare si conditionare a aerului
Aplicatiile de incalzire si de racire sunt responsabile de peste 55% din consumul energetic total din cladiri. Automatizarea inteligenta in diverse domenii este singura cale de a utiliza eficient energia intr-o cladire functionala. Un sistem de automatizare inteligent permite analizarea datelor masurate din zona de climatizare prin canale de comunicare rapide si sigure pentru control economic, eficient din punct de vedere al resurselor.
Sistemele de ventilare si climatizare imbraca o mare diversitate atat sub aspectul alcatuirii, al modului de echipare a instalatiilor, al tipului elementelor componente, al dimensiunii instalatiilor dupa marimea debitelor de aer vehiculate, al puterilor termice (de incalzire, de racire) si al presiunilor generate cat si dupa modul de realizare a schimbului de aer al incaperilor, al nivelurilor de temperatura, presiune si umiditate realizate in incaperi. Tipul cladirii careia ii este destinata o instalatie de ventilare sau climatizare isi pune amprenta specifica asupra instalatiei, in special, prin solutia adoptata, modul de realizare tehnica (aspect, trasee, etanseitate, asigurare parametri, nivel de zgomot, automatizare, exploatare si intretinere, etc.).
Climatizarea
Instalatiile de climatizare (conditionare) a aerului trebuie sa asigure mentinerea parametrilor aerului, din incaperile deservite, in limite dinainte prescrise, in tot timpul anului, indiferent de variatia factorilor meteorologici, de gradul de ocupare a incaperilor, cu alte cuvinte, indiferent de modificarea sarcinilor termice (de incalzire, de racire si de umiditate). Ele au rolul de a asigura conditiile de confort termic in cladirile social-culturale, administrative, de locuit, etc., sau de a asigura parametrii necesari ai aerului interior (temperatura, umiditate relativa) in cazul instalatiilor de climatizare tehnologica. In acelasi timp trebuie sa se asigure introducerea de aer proaspat necesar diluarii CO2 degajat de ocupanti (functiunea de ventilare).
Elementul principal al oricarei instalatii de climatizare il reprezinta aparatul (agregatul) de climatizare de care sunt legate modalitatile de functionare a instalatiei. Aerul de climatizare este tratat (incalzit, racit, uscat, umidificat) in aparat si cu ajutorul acestuia instalatia poate functiona.
Deoarece sarcinile termice si de umiditate ale incaperilor se modifica permanent si in limite largi, iar parametrii microclimatului trebuie mentinuti constanti, rezulta ca aerul tratat, introdus in incaperi, trebuie sa aiba permanent (in tot timpul anului) parametri variabili. Ca urmare, aerul trebuie tratat intr-un aparat (agregat) unde sufera o suita de 4 procese termodinamice simple (incalzire, racire, uscare, umidificare), intr-o anumita ordine.
Instalatiile ale caror agregate de tratare a aerului sufera numai doua sau trei procese termodinamice simple poarta denumirea de instalatii de climatizare partiala. Foarte adesea, instalatiile de climatizare partiala sunt desemnate (mai ales de catre comercianti) drept instalatii de climatizare, ceea ce nu este corect.
Instalatiile de climatizare sunt folosite in doua categorii de cladiri, civile si industriale, luandu-si de aici si denumirea de:
• instalatii de climatizare in scopuri de confort si
• instalatii de climatizare tehnologica (in scopuri industriale).
Instalatiile de climatizare de confort
Instalatiile de climatizare de confort sunt destinate asigurarii microclimatului pentru mentinerea sanatatii si desfasurarii unei activitati optime in toate categoriile de cladiri civile (birouri, spitale, teatre, magazine, sali de auditie si concerte, etc.) pe parcursul intregului an. Dupa anotimp si dorinta, temperatura incaperilor este mentinuta intre 20 si 26 °C iar umiditatea relativa intre 40 si 60%.
Instalatiile de climatizare tehnologica
Instalatiile de climatizare tehnologica au functiunea de a asigura acei parametri ai incaperilor care convin procesului de productie, pentru a preveni rebutarea produselor. Temperatura si umiditatea relativa a aerului trebuie sa fie optime pentru desfasurarea procesului de fabricatie si primeaza alegerea acestora. In cazul in care valorile acestor parametri creeaza disconfort pentru personalul de deservire se iau masuri suplimentare pentru a preveni imbolnavirile si a asigura randamentul necesar muncii. Conditiile realizarii productiei (temperatura, umiditate) pentru diverse ramuri industriale sunt indicate, dupa Carrier Handbook of Air Conditioning System Design, ASHRAE - Handbook si alte surse bibliografice.
Instalatia de climatizare se compune din: agregat (aparat) de climatizare, instalatia de reglare automata aferenta, recuperator de caldura, atenuatoare de zgomot, grile de refulare si absorbtie pentru incaperi, priza de aer proaspat, gura de evacuare a aerului viciat in exterior si reteaua de canale pentru introducere si evacuare. Pentru a functiona, instalatia mai are nevoie de cate o sursa de: caldura (apa calda, apa fierbinte, abur), frig (apa rece, apa racita, refrigerant ecologic), energie electrica pentru instalatia de forta (antrenare ventilatoare, pompe, recuperator de caldura, compresoare, servomotoare, generatoare de abur, alimentare baterii electrice, etc.) si automatizare (circuite de comanda, semnalizare, senzori, etc.).
Sisteme Chiller - Agregate de racire
Un chiller racit cu aer are un condensator, care este racit de aerul din mediul inconjurator. Chillerele racite cu aer sunt de preferat pentru instalatiile mici sau mijlocii, dar in ultima vreme datorita calitatilor imbunatatite din structura lor, permit imbinarea de tip modular, pentru instalatii de mari dimensiuni, de asemenea. Un chiller racit cu aer este de preferat mai ales in cazurile in care nu exista suficienta apa sau aceasta este foarte scumpa. Chillerele racite cu apa au un condensator racit cu apa in legatura cu turnul de racire si sunt, de obicei, de preferat pentru instalatiile medii si mari in cazul în care exista un volum suficient de apa. In plus, ele sunt, de asemenea, de preferat, in cazurile in care se cere performanta constantă a sistemului, indiferent de temperatura mediului ambiant (aer conditionat industrial, aer conditionat pentru sisteme digitale, etc.), deoarece capacitatea chillerelor racite cu apa nu sunt afectate de fluctuatiile de temperatura ambientala.
Agregate de racire cu condensator racit cu aer
Electromec ofera o varietate de chillere racite cu aer pentru o gama larga de aplicatii de racire pentru confort si procese pentru a oferi solutiile corecte la cerintele specifice ale clientilor nostri:
• Chillere cu compresor scroll si racite cu aer ofera usurinta in instalare si eficienta operationala maxima. Acestea se potrivesc usor si rapid in majoritatea planurilor de cladiri, ceea ce le face alegerea ideala pentru adaptare tehnica sau noi modele de cladiri.
• Chillere cu compresor cu surub si racite cu aer sunt proiectate pentru a reduce costurile dvs. totale de proprietar. Acestea ofera costuri mai mici pe durata de viata si fiabilitate la cel mai avansat nivel din industrie prin simplitatea proiectarii. Dispozitivele adaptive de comanda si control ofera performanta de neegalat in conditii extreme.
• Chillere cu compresor centrifugal cu mare viteza racite cu aer sunt cea mai recenta adaugare la gama si combina eficienta extrema, un agent frigorific cu o valoare <1 GWP (potential de incalzire globala) combinat cu o mare fiabilitate.
Agregate de racire cu condensator racit cu apa
Gama extensiva de chillere racite cu apa variind intre 50 si 14000 kW. Chillerele racite cu apa (centrifugale, cu surub si scroll) prezinta o varietate de modele si optiuni pentru a furniza solutiile adecvate cerintelor specifice ale clientilor nostri. Oferim o gama flexibila, care corespunde cu toate cerintele posibile din industria HVAC.
Chillerele racite cu apa sunt ideale pentru clientii care sunt concentrati pe eficienta energetica ridicata, fiabilitate superioara si durata de viata indelungata a echipamentelor. Suntem in special mandri de pozitia noastra de conducere in dezvoltarea de noi instalatii cu performante extreme utilizand aproape zero agenti frigorifici GWP precum R-1233zd(E).
Eficienta energetica
Agregatele de racire utilizeaza tehnologiile avansate ale pompei de caldura si Inverterului, precum si recuperarea caldurii optionala, astfel incat sa optimizeze performanta unitatii si sa gestioneze consumul de energie, costurile de functionare si sa reduca emisiile de carbon.
Tehnologia pompelor de caldura utilizeaza surse regenerabile de energie pentru a economisi energie si a reduce costurile. Tehnologia Inverter permite unitatii sa lucreze la capacitate partiala, ceea ce inseamna reducerea consumului de energie, a costurilor de functionare si emisiilor de CO2 cu pana la 25%.
Inverterul integrat in noua gama de agregate de racire regleaza viteza compresorului in functie de cererea reala de racire/incalzire, permitand agregatului de racire sa functioneze la eficienta optima (ESEER de pana la 4,75), indiferent de conditiile de sarcina termica. Performanta de mediu scade substantial, costurile de functionare anuale sunt minimizate, iar amortizarea financiara a unui sistem cu apa racita este mai rapida, deoarece sistemul consuma doar cantitatea de energie corelata cu sarcina. Noile unitati, disponibile in versiunile numai racire si pompa de caldura, pot functiona intr-o gama larga de conditii de mediu ambiant si sunt adecvate pentru aplicatii de racire/incalzire de proces si confort, in special in cazurile in care se impun cele mai ridicate niveluri ale eficientei, economiilor si confortului.
Recuperarea de caldura
Pentru multe aplicatii, exista deseori o solicitare concomitenta de racire si incalzire. Pentru a beneficia de acest lucru, oferim agregate de racire cu optiunea de recuperare a caldurii. Aceasta optiune mareste si mai mult flexibilitatea aplicatiilor si extinde gama de posibilitati pentru industria hoteliera si a timpului liber, precum si pentru sectoarele si procesele industriale.
In modul de recuperare a caldurii se pot obtine valori ale COP extrem de ridicate, prin recuperarea energetica a caldurii utile din ciclul de racire care, altfel, este eliminata in exterior. Unitatea de recuperare a caldurii urmareste un echilibru optim intre racire si recuperare a caldurii pentru a maximiza eficienta unitatii si a realiza economii in productia de apa calda.